Primer dobre prakse
GEN-I Sonce

Gregor Lojk, finančni direktor skupine GEN-i d.o.o.: »Da bi GEN-I Sonce svojo zelene storitve in produkte lahko ponudil vsem fizičnim in pravnim osebam, je padla odločitev o izdaji prve zelene obveznice v Sloveniji in celo prve v širši regiji.«

SID banka je prvo slovensko zeleno obveznico razvila že leta 2017 v sodelovanju z družbo GEN-I Sonce, ter vanjo kot investitorka prispevala 9 milijonov EUR sredstev, 5 milijonov EUR sredstev pa je zagotovila NKBM.

GEN-I Sonce je tako v letu 2017 izdal prvo slovensko zeleno obveznico, s katero so zagotovili 14 milijonov EUR za namene financiranja zelene energije in projektov, ki povečujejo energetsko učinkovitost. Zelena obveznica kot vedno pogosteje uporabljen instrument v tujini omogoča financiranje zelenih podjetij, ki proizvajajo obnovljivo električno energijo, povečujejo energetsko učinkovitost ter omogočajo trajnostni prehod v brezogljično družbo 21. stoletja.

»Da bi GEN-I Sonce svojo zelene storitve in produkte lahko ponudil vsem fizičnim in pravnim osebam, tudi tistim, katerih finančno stanje zahteva obročno odplačevanje, je družba sprejela odločitev o izdaji prve zelene obveznice v Sloveniji in celo prve v širši regiji,« pravijo v družbi.

Obveznica bo omogočila gospodinjstvom lažjo odločitev za naročila mikro elektrarn na ključ, prav tako pa bo poenostavila samopreskrbo z električno energijo pridobljeno iz sonca. 

Mag. Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, Robert Golob, predsednik uprave GEN-i ter Robert Senica, podpredsednik uprave Nove KBM.

Prepoznavna pogoja za izdaje tovrstnih instrumentov sta predvsem namenska poraba zbranih denarnih sredstev za izključno okolju prijazne projekte ter sama sledljivost uspešnosti izvajanja. Dodatna prednost zelene obveznice pa je tudi cenejše zadolževanje v primerjavi s klasičnim posojilom.

Iz skupine GEN-I o izdaji zelene obveznice pravijo: »Nadgradnja uspešne izdaje zelene obveznic je prišla v letu 2019, ko je zelena obveznica pridobila še najvišjo možno oceno »zelenosti« s strani mednarodne bonitetne agencije Moodys. Seveda pa sama izdaja ne bi bila mogoča brez okoljsko ozaveščenih investitorjev, ki so takrat podprli idejo zelene obveznice, vplačali sredstva, ki so do danes omogočila postavitev že 1.500 sončnih elektrarn pri gospodinjstvih, več sončnih elektrarn na poslovnih subjektih ter omogočila menjave okolju prijaznega voznega parka. Gen-I Sonce, zelena obveznica in njeni investitorji smo tisti, ki smo omogočili proizvodnjo zelene električne energije v višini 14 mio kWh in smo okolju prihranili skoraj 7 mio kg CO2 in te številke z vsakih sončnim dnem le še rastejo.« 

Za izdajo zelene obveznice je Skupina GEN-I v letu 2018 prejela prestižno mednarodno nagrado »Green Power Pioneer Award«, ki jo za dosežke na področju razvoja zelenih obveznic vsako leto podeljuje mednarodna organizacija Climate Bonds Initiative. Slednja je leta 2019 SID banki podelila tudi nagrado »Green Bond Pioneer Awards« za izdajo prve zelene obveznice javnega sektorja iz Republike Slovenije.    

Tudi SID banka podjetjem omogoča financiranje "zelenih projektov" z izdajo zelene obveznice. Če razvijate "zelene" projekte in si želite ugodnega, inovativnega načina financiranja z neposrednim dostopom do trga kapitala, si lahko več informacij preberete TUKAJ

"Gen-I Sonce, zelena obveznica in njeni investitorji smo tisti, ki smo omogočili proizvodnjo zelene električne energije v višini 14 mio kWh in smo okolju prihranili skoraj 7 mio kg CO2 in te številke z vsakih sončnim dnem le še rastejo."

Pokličite 01 200 75 00 ali nam pišite na info@sid.si

držav
prisotni v letu 2022
mrd €
kreditni portfelj v letu 2022
mrd €
zavarovalni portfelj letu 2022
15. Julij 2024

SID banka, Evropski investicijski sklad in Hrvaška razvojna banka HBOR so postali temeljni vlagatelji v prvi sklad za tehnološke inovacije v Sloveniji in na Hrvaškem.

30. Maj 2024

SID banka je v mesecu aprilu letošnjega leta vzpostavila Okvir delovanja SID banke pri nakupu zelenih obveznic slovenskih podjetij. S to...

A
Trenutno aktualno
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih z agencijo, splošnih informacijah, povezanih s komuniciranjem in oglaševanjem, člankih, aktualnih ponudbah in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je SID banka, d.d., Ljubljana, Ulica Josipine Turnograjske 6, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju SID banka).

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani SID banke, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.
S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da SID banka obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. SID banka lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. eGlasnik) in podatke hrani v oblaku.

Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na e-mail naslov: sidbanka@sid.si zahteva odjavo od prejemanja e-obvestil ter da SID banka osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo SID banka ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja.

Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.