Primer dobre prakse
Postavitev radijskega teleskopa Zavoda za radijsko astronomijo

Z donacijo smo pomagali Zavodu ZARAS k izgradnji radijskega teleskopa.

Študentje fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani (Rok Vogrinčič, Andrej Brešan in Vid Primožič) so leta 2017 zasnovali raziskovalno-tehnični projekt izgradnje radijskega teleskopa. Radijski teleskop bo postavljen na izbrani lokaciji v naselju Nova vas v občini Miren-Kostanjevica in bo namenjen znanstveno-raziskovalnemu delu, praksi za študente naravoslovnih študijev, javnim prireditvam in vodenim turističnim ogledom. Premierno bo uzrl nebo do konca leta 2022.

 

 

Namena Zavoda ZARAS je postavitev anten na različnih lokacijah po Sloveniji in njihova združitev v en sam velik radijski teleskop po vzoru velikih astronomskih kolaboracij po svetu. Osredotočili so se na opazovanje signala, ki ga oddaja molekula OH v vesolju, saj ta nakazuje na prisotnost vode. Molekula vode H2O se v vesolju zaradi sevanja razcepi v molekulo OH in je prisotna tako v molekularnih oblakih plina, ki jih z optičnimi teleskopi vidimo kot meglice, v njihovi notranjosti pa nastajajo zvezde; kot tudi v ostankih najmočnejših eksplozij v vesolju znanih kot supernove. Molekula OH je ena izmed najbolj pogostih molekul v vesolju in jo lahko najdemo v skoraj vseh vesoljskih objektih (najdemo jo v oblaku plina, ki nastane, ko se zvezda z velikostjo podobno našemu Soncu, bliža koncu svojega življenja). Njen signal je lahko tudi tako močan, da pripotuje do nas iz zelo oddaljenih galaksij.

Z opazovanjem prek teleskopa bomo dobili globlji vpogled v možnosti razvoja življenja drugod po vesolju, poleg tega pa nam bo bolj jasen izvor vode na našem planetu.

Vizija projekta je tudi omogočiti Sloveniji lastna opazovanja neba z izkoriščanjem tehnološkega potenciala, ki se na slovenskem teritoriju nahaja. To bo prispevalo k mednarodnemu ugledu države in odprlo možnosti za sodelovanje v meddržavnih znanstvenih projektih. Cilj je tudi povezovanje različnih znanstvenih, raziskovalnih in tehnoloških področij.

Donacija, ki jo je SID banka namenila projektu, je zadoščala na nakup obeh motorjev, ki služijo obračanju antene radijskega teleskopa.

 

 

Rok Vogrinčič, Zavod ZARAS:

»Z donacijo, ki smo jo pridobili s strani SID banke, bomo izvedli nakup obeh motorjev, ki bodo služili obračanju antene našega radijskega teleskopa. To so električni servomotorji, ki omogočajo natančno usmeritev parabole v nebesno telo, ki nas zanima. Med samim opazovanjem, ki lahko traja od nekaj minut do več ur, nudijo visoko natančnost premikov pri sledenju astronomskega objekta. Vse to zagotavlja visoko kvaliteto opazovanj iz katerih lahko posledično pridobimo natančnejše meritve.«

SID banka z donacijo sledi svoji strategiji krepljenja in povezovanja raziskovalnih institucij z gospodarstvom ter tako povečuje konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

 

»Z donacijo, ki smo jo pridobili s strani SID banke, bomo izvedli nakup obeh motorjev, ki bodo služili obračanju antene našega radijskega teleskopa, kar zagotavlja visoko kvaliteto opazovanj iz katerih lahko posledično pridobimo natančnejše meritve.«

Pokličite 01 200 75 00 ali nam pišite na info@sid.si

držav
prisotni v letu 2022
mrd €
kreditni portfelj v letu 2022
mrd €
zavarovalni portfelj letu 2022
24. April 2024

Objava letnega poročila SID banke za leto 2023, ki je oblikovano v viziji zelene prihodnosti, ki jo omogoča kapital....

25. Marec 2024

SID banka in Slovenski podjetniški sklad (SPS) bosta v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom do konca leta omogočila skupaj preko 512 milijonov evrov ugodnih posojil in različnih...

A
Trenutno aktualno
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih z agencijo, splošnih informacijah, povezanih s komuniciranjem in oglaševanjem, člankih, aktualnih ponudbah in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je SID banka, d.d., Ljubljana, Ulica Josipine Turnograjske 6, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju SID banka).

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani SID banke, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.
S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da SID banka obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. SID banka lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. eGlasnik) in podatke hrani v oblaku.

Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na e-mail naslov: sidbanka@sid.si zahteva odjavo od prejemanja e-obvestil ter da SID banka osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo SID banka ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja.

Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.