Best Practices
Postavitev radijskega teleskopa Zavoda za radijsko astronomijo

Z donacijo smo pomagali Zavodu ZARAS k izgradnji radijskega teleskopa.

Študentje fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani (Rok Vogrinčič, Andrej Brešan in Vid Primožič) so leta 2017 zasnovali raziskovalno-tehnični projekt izgradnje radijskega teleskopa. Radijski teleskop bo postavljen na izbrani lokaciji v naselju Nova vas v občini Miren-Kostanjevica in bo namenjen znanstveno-raziskovalnemu delu, praksi za študente naravoslovnih študijev, javnim prireditvam in vodenim turističnim ogledom. Premierno bo uzrl nebo do konca leta 2022.

 

 

Namena Zavoda ZARAS je postavitev anten na različnih lokacijah po Sloveniji in njihova združitev v en sam velik radijski teleskop po vzoru velikih astronomskih kolaboracij po svetu. Osredotočili so se na opazovanje signala, ki ga oddaja molekula OH v vesolju, saj ta nakazuje na prisotnost vode. Molekula vode H2O se v vesolju zaradi sevanja razcepi v molekulo OH in je prisotna tako v molekularnih oblakih plina, ki jih z optičnimi teleskopi vidimo kot meglice, v njihovi notranjosti pa nastajajo zvezde; kot tudi v ostankih najmočnejših eksplozij v vesolju znanih kot supernove. Molekula OH je ena izmed najbolj pogostih molekul v vesolju in jo lahko najdemo v skoraj vseh vesoljskih objektih (najdemo jo v oblaku plina, ki nastane, ko se zvezda z velikostjo podobno našemu Soncu, bliža koncu svojega življenja). Njen signal je lahko tudi tako močan, da pripotuje do nas iz zelo oddaljenih galaksij.

Z opazovanjem prek teleskopa bomo dobili globlji vpogled v možnosti razvoja življenja drugod po vesolju, poleg tega pa nam bo bolj jasen izvor vode na našem planetu.

Vizija projekta je tudi omogočiti Sloveniji lastna opazovanja neba z izkoriščanjem tehnološkega potenciala, ki se na slovenskem teritoriju nahaja. To bo prispevalo k mednarodnemu ugledu države in odprlo možnosti za sodelovanje v meddržavnih znanstvenih projektih. Cilj je tudi povezovanje različnih znanstvenih, raziskovalnih in tehnoloških področij.

Donacija, ki jo je SID banka namenila projektu, je zadoščala na nakup obeh motorjev, ki služijo obračanju antene radijskega teleskopa.

 

 

Rok Vogrinčič, Zavod ZARAS:

»Z donacijo, ki smo jo pridobili s strani SID banke, bomo izvedli nakup obeh motorjev, ki bodo služili obračanju antene našega radijskega teleskopa. To so električni servomotorji, ki omogočajo natančno usmeritev parabole v nebesno telo, ki nas zanima. Med samim opazovanjem, ki lahko traja od nekaj minut do več ur, nudijo visoko natančnost premikov pri sledenju astronomskega objekta. Vse to zagotavlja visoko kvaliteto opazovanj iz katerih lahko posledično pridobimo natančnejše meritve.«

SID banka z donacijo sledi svoji strategiji krepljenja in povezovanja raziskovalnih institucij z gospodarstvom ter tako povečuje konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

 

»Z donacijo, ki smo jo pridobili s strani SID banke, bomo izvedli nakup obeh motorjev, ki bodo služili obračanju antene našega radijskega teleskopa, kar zagotavlja visoko kvaliteto opazovanj iz katerih lahko posledično pridobimo natančnejše meritve.«

Call us at +386 1 200 75 00 or e-mail us at info@sid.si

countries
where SID bank was present in 2021
mill €
volume of credit portfolio in 2021
mill €
volume of INSURANCE portfolio IN 2021
23. September 2022

Representatives of 18 European development banks and incentive financial institutions, the European Investment Fund and the European Commission attended a high-level meeting in Ljubljana...

A
News
Legal notice

By subscribing to the newsletter you agree that SID banka, d.d., Ljubljana can notify you about news related to the bank, general information related to communications and advertising, articles, current offers and other business information, as well as performing analyses about the reading of the submitted contents for its own needs and uses your personal data, whereas it can engage an external provider (e.g. mailChimp) for the mailing list in accordance with its rules and store the data in the cloud. SID banka hereby guarantees that your subscription can be revoked and your data erased at any time.