Napovedujemo postavitev novega čebelnjaka SID banke

»Čebelarska zveza Slovenije vzpodbuja vse projekte, ki so namenjeni ozaveščanju javnosti o pomenu čebel in čebelarstva. Projekt postavitve replike Plečnikovega čebelnjaka je nadaljevanje uspešnega sodelovanja s SID banko, s katero smo uspešno uresničili kar nekaj projektov. Veseli smo, da je SID banka spoznala pomen čebel in čebelarstva in nam pomaga pri uresničitvi prizadevanj ČZS. Zahvaljujemo se SID banki za podporo, v upanju na nadaljnje uspešno sodelovanje

SID banka je z donacijo Čebelarski zvezi Slovenije financirala postavitev Plečnikovega čebelnjaka na južnem pobočju Grajskega hriba v Ljubljani, na planoti v bližini vile Samassa. Za čebelnjak bo skrbelo Čebelarsko društvo Barje, postavljen pa bo tako, da se bo obiskovalcem čebelnjaka pogled razprostiral proti Ljubljanskemu barju. V društvu so ta del planote zato poimenovali kar »Balkon na Barje«.

Čebelnjak v Ljubljani bo replika Plečnikovega čebelnjaka z dvorca Lany blizu Prage na Češkem, ki ga je arhitekt Jože Plečnik zasnoval ob ureditvi rezidence prvega češkega predsednika T. G. Masaryka. Masaryk je Plečnika leta 1920 namreč imenoval za glavnega arhitekta preureditve Hradčanov v Pragi, obenem pa tudi predsedniške rezidence v dvorcu Lany. Čebelnjak na Češkem je bil po prvotnem Plečnikovem načrtu iz leta 1925 postavljen dve leti kasneje, leta 1927, pod vodstvom češkega arhitekta Otta Rothmayerja. Plečnikov čebelnjak še danes stoji v predsedniški rezidenci dvorca Lany, kjer so uredili tudi čebelarijo. Tam pridobljen med je uradno v lasti češkega predsednika in ga namenjajo tudi za protokolarna darila. Poleg slednjega je Plečnik oblikoval še čebelnjak, ki stoji na vrtu njegove hiše v Trnovem in čigar izgled je mnogo preprostejši. Plečnik je večino svojega življenja deloval v Ljubljani, na Dunaju in Pragi, ki jih je s svojimi deli in arhitekturo tudi najbolj zaznamoval in mestom tako pustil svoj neizmeren pečat.

Replika Plečnikovega čebelnjaka v Ljubljani bo narejena po originalnem načrtu arhitekta, zaradi česar bo čebelnjak resnično edinstven, kajti izviren Plečnikov čebelnjak na Češkem so v vmesnem času žal precej spreminjali in tako ne odraža več primarne arhitektove ideje. S tem se bomo v SID banki in v Čebelarski zvezi Slovenije poklonili enemu od naših največjih arhitektov.

ČEBELJA POT

Oba Plečnikova čebelnjaka v Ljubljani (novi na Grajskem hribu in tisti v Trnovem) sta del Čebelje poti, ki je bila zasnovana leta 2016 v okviru projekta Zelena prestolnica Evrope 2016. Čebelja pot je v tem času lepo zaživela in tudi po njeni zaslugi je bila Mestna občina Ljubljana v letih 2017 in 2019 s strani Čebelarske zveze Slovenije razglašena za čebelam najbolj prijazno občino v Sloveniji. Ljubljana je danes med vodilnimi evropskimi mesti pri razvoju mestnega oziroma urbanega čebelarjenja in je bila imenovana tudi za vodilnega partnerja v okviru evropskega projekta Mreže čebeljih mest (BeePathNet). Vanjo je trenutno vključenih še pet mest v EU – Amarante (Portugalska), Bydgoszcz (Poljska), Cesena (Italija), Hegyvídek – 12. okrožje Budimpešte (Madžarska) in Nea Propontida (Grčija).

Replika Plečnikovega čebelnjaka na Grajskem hribu bo čebeljo pot, ki je že sedaj ena najboljših tematskih turističnih poti v Ljubljani, izjemno obogatila, saj bo predstavljala njeno izhodiščno in zaključno točko. Pot je zasnovana v krogu v skupni dolžini 5,5 km in med drugim povezuje Plečnikov čebelnjak na Balkonu na Barje (Grajski hrib), Grajski vinograd, Plečnikovo hišo s čebelnjakom, Cankarjev dom s panji na terasi, Mestno hranilnico na Čopovi ulici z izveskom panja in druge pomembne točke, ki vključujejo pomen čebel in čebelarstva.

NAMEN ČEBELNJAKA

»Kranjska čebela je del življenja Slovencev, je del naše kulture. Predstavlja nit, ki je vtkana v zgodovinsko sliko načina sobivanja Slovencev s čebelami. Je nit, ki jo želimo ohraniti za naslednje rodove, da bodo lahko naprej tkali to lepo sliko. Čebelnjak, ki je edinstven način domovanja in skrbi za čebele v svetu, izraža spoštovanje in ljubezen Slovencev do čebele. Zato so taki čebelnjaki pomemben del ohranjanja bogate slovenske kulturne dediščine. ČZS si prizadeva ohranjati ta načela in spodbuja vsak korak k uresničitvi teh ciljev

Plečnikov čebelnjak na Grajskem hribu s 14 panji bo naseljen s čebeljimi družinami kranjske sivke. V prvi vrsti bo namen čebelnjaka čebelarjenje, za katerega bo skrbelo ČD Barje. Prav tako v društvu načrtujejo obiske učencev osnovnih in srednjih šol, s katerimi ima ČD Barje dogovor o izvajanju čebelarskega krožka. Predvsem pa bo čebelnjak postal pomemben del Čebelje poti.

Zanjo že zdaj vlada veliko zanimanje, zato v čebelarskem društvu v sodelovanju s Klubom čebelarskih turističnih vodnikov za 20. maj 2021, ko je svetovni dan čebel, pripravljajo prvo vodeno izvedbo na omenjeni poti. Voden ogled tematske poti pa bo tudi ob svečani otvoritvi čebelnjaka v začetku julija, ko bodo po poti popeljali povabljene goste. Ta bo sovpadal z začetkom predsedovanja Slovenije Svetu EU in bo na simbolni ravni ponazoril našo zavezo čebelam in čebelarstvu. Načrtujejo, da bodo vodene oglede za svoje člane organizirali vsako leto.

Kasneje, ko bo v čebelnjaku stekla pridelava medu, bodo čebelarji Mestni občini Ljubljana ponudili možnost protokolarnega darila, in sicer med iz grajskega Plečnikovega čebelnjaka.

Namen Plečnikovega čebelnjaka je tako predvsem čebelarske, izobraževalne in turistične narave, med drugim pa si želijo v ČD Barje s kopijo Plečnikovega čebelnjaka ohraniti Plečnikovo kulturno dediščino ter obogatiti Čebeljo pot, ki je že sedaj prepoznana kot ena najboljših tematskih turistično-izobraževalnih poti v Ljubljani. To je obenem tudi njihovo darilo Ljubljani ob bližnji 150. obletnici rojstva tega velikega arhitekta (roj. 20. 1. 1872).

SID banka je že dolga leta velik podpornik slovenskega čebelarstva, saj se zavedamo pomena čebel, ki ga imajo pri opraševanju rastlin in s tem povezane svetovne proizvodnje hrane. S podporo slovenskemu čebelarstvu sledimo ciljem naše banke na področju družbene in okoljske odgovornosti, saj kot spodbujevalna, razvojna in izvozna banka skrbimo za sonaraven, vključujoč trajnostni razvoj Slovenije ter za razvoj konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Prav sonaravna naravnanost in trajnostni razvoj Slovenije, ki ju brez čebel ne bi bilo, sta botrovala sodelovanju pri ozaveščanju o pomembnosti čebel ter njihovemu ohranjanju. SID banka tako že nekaj let podpira projektne gradnje čebelnjakov v izobraževalne, kulturne in širše družbeno koristne namene.

Pokličite 01 200 75 00 ali nam pišite na info@sid.si

držav
prisotni v letu 2022
mrd €
kreditni portfelj v letu 2022
mrd €
zavarovalni portfelj letu 2022
25. Marec 2024

SID banka in Slovenski podjetniški sklad (SPS) bosta v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom do konca leta omogočila skupaj preko 512 milijonov evrov ugodnih posojil in različnih...

05. Februar 2024

Opozorilo o neresničnih informacijah in zavajajočem sporočilu prek aplikacije Facebook Messenger o kreditiranju s strani SID banke

A
Trenutno aktualno
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih, povezanih z agencijo, splošnih informacijah, povezanih s komuniciranjem in oglaševanjem, člankih, aktualnih ponudbah in ostalih poslovnih informacijah. Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je SID banka, d.d., Ljubljana, Ulica Josipine Turnograjske 6, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju SID banka).

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani SID banke, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.
S prijavo na e-obvestila posameznik izrecno soglaša, da SID banka obdeluje osebne podatke za namene ciljnega in neposrednega trženja. SID banka lahko prijavljen elektronski naslov obdeluje za lastne potrebe do preklica pisne privolitve oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu, pri čemer za novičarsko listo lahko uporablja zunanji servis skladno s pravili slednjega (npr. eGlasnik) in podatke hrani v oblaku.

Posameznik ima skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov pravico, da kadarkoli pisno ali na e-mail naslov: sidbanka@sid.si zahteva odjavo od prejemanja e-obvestil ter da SID banka osebne podatke trajno ali začasno preneha uporabljati za namene ciljnega in neposrednega trženja, pri čemer bo SID banka ustrezno preprečila uporabo osebnih podatkov za namene ciljnega in neposrednega trženja.

Elektronski naslov, na katerega prejemate e-obvestila, je shranjen in varovan v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.